banner

banner

Thursday, December 2, 2010

LeAfY sEa DrAgOn~ Kesetiaan Tak Berbelah Bahagi



The leafy sea dragon or Glauerts SeadragonPhycodurus eques, is a marine fish in the family Syngnathidae, which also includes the seahorses. It is the only member of the genus Phycodurus. It is found along the southern and western coasts of Australia. The name is derived from the appearance, with long leaf-like protrusions coming from all over the body. These protrusions are not used for propulsion; they serve only as camouflage. The leafy sea dragon propels itself by means of a pectoral fin on the ridge of its neck and a dorsal fin on its back closer to the tail end. These small fins are almost completely transparent and difficult to see as they undulate minutely to move the creature sedately through the water, completing the illusion of floating seaweed.


As with seahorses, the male leafy sea dragon cares for the eggs. The female produces up to 250 bright pink eggs, then deposits them on to the male's tail via a long tube. The eggs then attach themselves to a brood patch, which supplies them with oxygen. It takes a total of nine weeks for the eggs to begin to hatch, depending on water conditions.

  • Bila kita bce ayat yg telah dihighlightkan di atas, disini leafy sea jantan yang memainkan peranan untuk menjaga telur yang telah dihasilkan oleh pasangannya. Jarang kita tengok sang jantan menjadi penjaga anak yang akan dilahirkan.
  • L.S.D jantan akan menjaga anak2nya sehingga telur tersebut menjadi matang dan melindunginya daripada pemangsa yang lain.
 
                       Bila saya tgk cte pasal L.S.D ni, binatang laut ni sangat menarik..apabila mereka ini sudah berpasangan, mereka akan stick dengan pasangan mereka sehingga ke akhir hayat. mereka ini tidak seperti kucing yang bertukar- tukar pasangan ketika mengawan..mereka juga akan menduduki habitat yang sama, dimana binaTang ini akan duduk di area yang sama pada masa yang sama. jadi senang la kalo nak tract kemana mereka berada.
 
tetapi binatang ni da nk pupus kerana terancam dengan persekitaran yang berbahaya. mereka akan mati apabila tersangkut di jaring pemancing atau dimakan oleh binatang pemangsa yang lain. kalo korang tgk, rupa binatang ni sangat lawa, unik dan comel..memang ada rupa dragon..L.S.D ni ada sepasang mata yang sangat menarik..comel sangat..haha..siyes lawa..bile ckp pasal mata ni teringat kt sorang kawan kt u, name dye joe..joe ni ad sepasang mata yang cntik..sebab ap cntik??? sebab dye ad bulu mata yang melentik lg panjang n lebat..siyes, kalo pndang mke dye,org akan note mata dye dlu..haha..jgn mara ea joe..huhu..

tp nk highlight kt cni,memang binatang ni x bertukar2 pasangan, n sentiasa melakukan apa sahaja bersama2 pasangannya..anak2 mereka pn bgitu..they such a close family..memang unik btol..hahaha..

kalo korang nak tau ngan lebih lanjut,ley la cri kt internet tentang leafy sea dragon ni..hee..selamat mencuba ya..haha..(^_^)..


3 comments:

  1. apa kena mengena engan joe? haha.. lawak2..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. mue~ haha..ne nk tau..tbe2 tringat kt dye..hehe..

    ReplyDelete