banner

banner

Friday, November 18, 2011

Dialog Ustaz Ibnu Batoota dengan seorang negro beragama kristian^^

Dialog Ustaz Ibnu Batoota dengan seorang negro beragama kristian


Baru lepas blik dari bandar,naik teksi van,duduk sbelah seoraneg negro kristian,dia tegur aku sbb tengok aku pakai jubah dgn serban putih besar bakul,dia cuba dakyah aku masuk kristian,maka berlaku lah perdebatan antara aku dengan dia...

Negro(N): HAI
 
aku(A): hai,apa di atas?(whats up?haha buat lawak skit)

N : saya ok...dan kamu?

A: saya juga ok...

N: kau studi ke?kat mana?

A: ya,dekat zack park...

N: apa kau belajar dekat sana dan lepas habis nanti kau boleh kerja apa?

A: aku belajar agama saya dekat sana,namanya islam,bila habis nanti,saya akan jadi religous leader(pmimpin agma/ulama) macam priest la bagi kamu...

N: oh?jd kau akan bkerja di gereja?(mreka pgil masjid kta church jugak)

A: well...not realy,bleh gak nk keja kt bank(penasihat syariah/perbankan islam),skolah dan tempat2 lain but kbnykan nya jd scholar(ulama) la...

N: ooo.......so kau akn dpndang tggi oleh msyrkat nanti?

A: mungkin...

N: so,kau kna bhati mulia,amek tau hal smsa dan msyrkat dan kna bntu msyrkat sbb mreka akn aggp kau pmimpin mreka...

A: islam ajarkn tu kpd smua pnganut nya x kira ulama atau org awam,mmg kmi kna saling tlog mnolong...

N: kau percya jesus x?

A: aku pcya jesus,tp xspti yg kau pcya.....

N : knpa?apa bezanya kta?kta pcya pd tuhan yg sama...tapi knpa kita mesti berbeza dan bgaduh?

A: kami percya jesus sbg nabi...bkn sbg ank tuhan...

N: aaah...mcm mana kau tak pcya dia ank tuhan?dia lahir tnpa bpak dan bleh buat mcm2 miracle(mukjizat),dia boleh buat burung dgn tanah dan hdupkn,dia boleh sembuh org pnyakit...

A: wait wait wait...bg aku ckp pulak...aku nak tnya kau sesuatu...boleh?

N: very well...apa dia?

A: kau kata jesus ank tuhan hnya krana dia lahir tnpa bapa?

N: yes....

A: ada sbb lain x?

N: hm....(dia fkir)...no...

A: jadi kenapa kau x sembah adam dan eve?(adam dan hawa),mreka wjud tanpa ibu dan bapa...mreka lebih layak dijadikan tuhan drpd jesus?

N: er.......thats a tough question...(itu soalan susah)...

A: jadi?tak boleh jwab?

N: hm..........aku rasa...mungkin sbb jesus 'dilahirkan' tp adam dicipta...jd beza tu...

A: kalau beza pn knpa?tuhan cuma satu dan spt mana dia ciptakn adam tnpa ibu bpa,mcm tu juga dia cpta jesus tnpa bpa...so?knpa kau suka2 kata jesus ank tuhan?

N: dah bible yg ckp dia ank tuhan...kau xbca bible ke?

A: bible yg mana?(dgn nada mengejek sbb bible ada byk version dan msing2 bcggah)

N: bible version ni(dia sbut nama tp aku lupa)

A: jd bible tu pktaan tuhan ke?

N: ya

A: version lain pktaan sapa plak?

N: err.....hm........

A: ?

N: hm...aku rasa...kau ni saint(wali)...aku ni blajar khsus di skolah gereja dan kmi blaja ttg kristian tp soalan simple mcm ni aku xboleh jwb...

A:hahahahaha.........kalau
aku kau pggil wali,mungkin guru aku kau amek jd tuhan ke 4(kristian pcya pd 3 tuhan yg mreka namakn trinity)

N: mungkin aku kena bwk kau jumpa priest aku,kau akn dpt smua ktrangan di sna...kau akn jd kristian dan kta akn bsaudara...amacam?

A:aku mmg mahu kau jd saudara aku,tp dlm islam.....god wiling aku akn jumpa priest kau dan islamkan dia...amacam?

N:hahaha...tak mungkin lah...sbb kami yakin krstian ni agama yg bnar...

A:kau kenal muhammad?

N:ya...dari kecil aku dgr crita ttg dia...

A:bg kau dia apa?nabi?tuhan?

N:dia adalah manusia spt aku,ada daging,rmbut dll...x ada apa2 yg spcial...

A: jadi jesus tu mcm alien ke?xda kulit,daging dll?

N:hahaha...bukan...maksud aku,dia tak da klebihan mcm jesus...dia tak bleh smbuhkan pnykit,cpta brung dgn tnah dll...

A: miracle tu mmg diberikan pd smua nabi tp dgn keajaiban yg bbeza...solomon mukjizat dia lain,moses lain,abraham lain,yoshua lain,john lain,david lain...mreka smua adalah prophet....kenapa kau tak sembah mereka smua sdgkan mreka pun boleh buat benda2 ajaib?

N: but........

A: but apa?

N:hm...oh ya...mreka beza dgn jesus sbb jesus lahir tnpa bpa!mreka smua pula lahir spt biasa!

A: jadi mcm mana dgn nabi adam yg aku sebut td?

N: err.......hm....(dia fkir pstu senyum sorg2)

N: aku rasa kau ni memang saint(wali) yg dihantar mohammed la...aku tak pernah jumpa org mcm kau...

A : hah jgn dok merepek...aku org biasa je,sapa suruh kau tgur aku...haha...ha...byk soalan aku kau xjwb...skrg ni aku nk tnya lagi...

N: ok,aku akn take note dan rjuk smua ni kt priest aku...

A:kau syg jesus?

N:tentu...

A:jesus syg kau?

N:mestilah...dlm bible ckp jesus loves u...dia syg pd aku dan kau...

A: apa tnda dia syg aku dan kau?

N: dia telah rela di crucify(disalib) dan mati di tiang salib utk tebus dosa smua umat manusia smpai kiamat...

A: jadi kta boleh la buat dosa sesuka hati?sbb dah diampunkn?

N: tak,tak...kalau kau buat dosa,kau kna dptkn surat pngmpunan drpd priest,priest ni wakil jesus...

A:abes tu sapa pulak nk bg surat pngmpunan kt priest?

N:hahaha!kau ni saja nak knakan aku ek?

A:no!aku serius ni...

N:priest ni xda dosa,dosa mreka dah trampun sbb mreka dah serah dri pd greja dan sgguh xkahwin...

A:jd priest bleh buat dosa sesuka ati dia sbb dah diampun?

N:no...mreka xbuat dosa?

A: aku slalu bca brita yg priest rogol budak dlm blik pngmpunan dan homoseks ssma priest dll...tu apa crita?

N:er......(tersenyap)

A:hehehe...(gelak ejek)

N: itu greja tmpat lain...mreka mazhab lain...lgpun tu mslah indvdu...

A:well......klau aku msuk kristian,aku nk jd priest la,bleh buat dosa ssuka ati...hehe...

N: kau dah slh fhm ni...agma kmi bkn mcm tu...

A: what a nice meeting...hehe...ryte?

N:hehe...mgkin...u got me bra......

A: oh ya,td kau kta jesus disalib...hm...aku tpkir satu benda la...

N:ya apa dia?

A: klau dia ank tuhan,knpa tuhan biar manusia salib ank dia?

N:what???wow........aku xpnah tfikir...tp aku rsa mungkin sbb tu plihan dia,utk bkorban dmi pngmpunan dosa manusia sjagat...

A: jd dia lah yg nak mati?

N: ya...msti la...dia syg kita...

A: jd dia bkn la tuhan sb dia mati,kalau tuhan boleh mati,sapa yg nak matikan kau?

N: hahaha...itu kerja god(allah) bukan keje ank dia....

A: ok,tp kau xjwb pn soalan aku,dia kn ank tuhan,knpa dia mati?

N:no...dia cuma mati jasad manusia je...tp hkikatnya dia msih hdup...

A: =_=' hmpeh mamat ni(ckap dlm hati)

A : ok...kau ckp kau syg jesus kan...

N: of cos...

A: kalau jesus ada dpan kta skrg,dia akn skog aku ke kau?

N: mstilah aku!aku pnganut agma dia!

A:aku pun pnganut agma dia....dia org islam dia pcya satu tuhan...

N:aku tak pcya tu....

A:dia xkan skong kau sbb kau bkn pngikut dia...

N: knpa pulak?

A: kau pnah tgk jesus dan marry?

N:ya...

A: knpa ye dia bjggut tebal,bjubah putih,rmbut pnjang mmg sbjik mcm mohammed dan juga mcm aku(aku pkai jubh putih n bjggut).....dan knpa ye marry pkai jubah hitam dan btdung?sbjik mcm muslimah2 kami...

N: itu pkaian mreka zman tu...

A: jd knpa priest pkai mcm tu?

N:itu pratusan greja dan tnda mreka cintakan jesus dan marry,sbb tu tiru pkai mcm mreka...

A: tadi kau ckp kau syg jesus,tp knpa kau xtiru mcm dia pakai??

N:er......................
..(muka dia dah lain)

A: hakikatnya aku lbih sygkn jesus drpd kau...

N: hm......

A: sbnrnya bjggut,brmbut pnjang,bjubah adalah fitrah smua nabi2 dari nb adam...mreka smua dprntahkan pkai mcm tu oleh tuhan mreka dan ini mbuktikan knabian muhammad sbg nb trakhir...buktinya,lihat lah smua muslim(org2 islam kt sni mmg majoriti bjubah n bjggut sbb jggut wajib bg mzhb hanafi dan muslimahnya bpurdah),mreka smua bpkaian dan meniru fzkal muhammad,dan muhammad pula sma spt jesus sbb ia adalah trademark para nabi...(sbb tu ulama tekankn kta mengikut sunah nb,bjubah,bserban dll)

N: hm..........aku rasa kta xperlu bhas benda ni...kta pcya benda yg sma cuma ada sdkit pbezaan je...(dia trasa sbb dia cuma pkai kemeja n jeans dan xda jggut)

A: btul...tp msalahnya pbezaan yg kau ckp kecik tu sbnrnya besar!jesus xmgkin jd ank tuhan tp nabi....tuhan cuma satu!

N:hm......mmg btul kau ni saint muhammed dtg nk buat aku ragu dgn agma aku...

A:ape plak...kau yg tgur aku dlu...haha XD

N:(dia gelak skali)

A: ada satu bnda lg bkaitan crucify aku nk tnya...

N: ya.....(dia dah glabah skit)

A: kau ckp jesus rela disalib utk pngmpunan umat kan?

N: ya...btul...dia pnyelamat umat...

A: hbis tu knpa dia meronta2 ktika dtgkap dan merintih mcm xrela je bila kna salib?(sbb mgkut sjarah,nb isa diangkat dan yg dbwk ke tiang salib tu org lain dan dia mjerit2 mtk dlepaskan dan mrintih)

N: ..................

A: what?aku tnya je....

N:....hm......aku rasa kau btul2 kna jumpa priest aku......

A: ok...(kbtulan van dah smpai dpan mdrasah dan aku mjerit kt driver sruh stop)

N: eh?da smpai dah?aku bru nk tnya soalan dan nk mtk no telefon kau...

A:(smbil agkat2 brg)alaaa kau nampk skolah aku ni?haaa nanti kau bwk smua paderi kau ke sni tau...jumpa aku dan guru2 aku...

N: nk buat apa?

A: nak islamkan kau dan paderi2 kau....(smbil buat muka macho,kbtulan angin tgh kuat,menggerbang je tali serban aku,haha)

(aku pun tggalkan van tu dan bwk brang aku dkat 30kg sorg2 blik asrama)
~copied from Badar UTEM.

No comments:

Post a Comment