banner

banner

Friday, March 23, 2012

SERBAN RASULULLAH S.A.W


حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّحْمَنِ بْنُ مَهْدِيٍّ عَنْ حَمَّادِ بْنِ سَلَمَةَ عَنْ أَبِي الزُّبَيْرِ عَنْ جَابِرٍ قَالَ دَخَلَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَكَّةَ يَوْمَ الْفَتْحِ وَعَلَيْهِ عِمَامَةٌ سَوْدَاءُ.

Telah mengkhabarkan Muhammad ibn Basysyar dan Abdul Rahman ibn Mahdi daripada Hammad ibn Salamah daripada Abi Zubair daripada Jabir berkata : ketika peristiwa Fathu Makkah, Rasulullah s.a.w masuk ke kota Makkah dengan memakai serban warna hitam di kepala beliau.

[HR : Tirmidzi, Muslim, Abu Dawud, Nasa’I, Darimi, Ahmad dan Abu Syaikh]


حَدَّثَنَا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ حَدَّثَنَا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ عَنْ مُسَاوِرٍ الْوَرَّاقِ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ عَمْرِو بْنِ حُرَيْثٍ عَنْ أَبِيهِ قَالَ رَأَيْتُ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَخْطُبُ عَلَى الْمِنْبَرِ وَعَلَيْهِ عِمَامَةٌ سَوْدَاءُ.

Telah mengkhabarkan Hisham ibn ‘Ammar dan Sufyan ibn ‘Uyainah daripada Musawir al-Waraq daripada Ja’far ibn Amru ibn Hurais daripada bapanya berkata : Aku melihat Nabi s.a.w berkhutbah di atas minbar dengan memakai serban warna hitam.

 [HR : Tirmidzi, Muslim, Abu Dawud, Nasa’i, Ibnu Majah dan Ahmad]


Keterangan : Dua hadis di atas dan kebanyakan hadis-hadis lain banyak menyebut bahawa Rasulullah s.a.w gemar memakai serban berwarna hitam ke mana sahaja beliau pergi antaranya ketika Fatah Makkah dan ketika berkhutbah di atas minbar.

Rujukan : Kitab Kesempurnaan Rasulullah oleh Imam Tirmidzi.    

 
               

No comments:

Post a Comment