banner

banner

Thursday, July 26, 2012

Hadis dhoif dan palsu berkaitan dengan bulan Ramadhan

Hadis dhoif dan palsu berkaitan dengan bulan Ramadhan
 
Hadith Pertama:
لَوْ يَعْلَمُ الْعِبَادُ مَا فِيْ رَمَضَانْ لَتَمَنَّتْ أُمَّتيِْ أَنْ يَكُوْنَ السَّنَة كُلّهَا
Maksudnya : Sekiranya seseorang itu tahu mengenai apa (Keistimewaan) yang ada dalam bulan Ramadhan itu, nescaya mereka akan mengimpikan agar puasa itu adalah selama setahun.
Imam Syaukani : Fawaid Majmu’at fi ahadith maudu’at : 1/254,  Al-Jauzi dalam kitab al-Maudu’at : 2/ 188,  Al-Haithami : Kitab Majmu’ Zawaid 3/ 141. Keseluruhan sepakat hadith ini adalah hadith Palsu.

Hadith Kedua:
رَجَبٌ شَهْرُ اللهِ وَ شَعْبَانُ شَهْرِيْ وَ رَمَضَانُ شَهْرِ أُمَّتِيْ
Maksudnya : Rejab bulan Allah, Sya’ban bulan ku, dan Ramadhan bulan ummatku.
Ibnul Jauzi dalam al-Maudu’at: 2/117 , Az-Zahabi dalam Tarikhul Islam : 1/2990, Al-Syaukani dalam Fawaid Majmuah fi Ahadith Maudu’at: 95, Ibnu Hajar Asqalani dalam Lisanul Mizan:6/202. Mereka menghukum hadith ini adalah Palsu.

Hadith Ketiga:
وهوشهر أوله رحمة , ووسطه مغفرة , وآخره عتق من النار
Maksudnya : Awalnya (bulan Ramadhan) adalah rahmat, pertengahannya adalah pengampunan dan akhirnya dalah pembebasan dari api neraka.
Abu Hatim dalam Al’Ial li ibni Abi Hatim : 1/249, Ibnu Hajar al-Asqalani dalam Lisanul Mizan : 2/169, Az-Zahabi dalam As-Siyar: 5/207, Syeikh al-Albani dalam as-Silsilah Ad-Dho’ifah:  2/262. Mereka menghukum hadith tersebut sebagai Mungkar.
Hadith Keempat :

إِذَا كَانَ أَوَّلُ لَيْلَةٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ نَظَرَ اللَّهُ إِلَى خَلْقِهِ الصُّيَّامِ ، وَإِذَا نَظَرَ اللَّهُ إِلَى عَبْدٍ لَمْ يُعَذِّبْهُ أَبَدًا ، وَلِلَّهِ ، عَزَّ وَجَلَّ ، فِي كُلِّ يَوْمٍ أَلْفُ أَلْفِ عَتِيقٍ مِنَ النَّارِ  .
Maksudnya : “Ketika malam pertama bulan Ramadhan, Allah S.W.T melihat makhluknya, ketika Allah S.W.T melihat kepada seorang hamba maka Dia tidak akan mengazabnya selama-lamanya dan Allah S.W.T pada setiap hari memiliki seribu hamba yang dibebaskan dari neraka”.
 
Al-Juzajani menyatakan bahawa perawi hadith ini iaitu ‘Uthman bin Abdillah Al-Qurasyi Al-Umawi Al-Syami adalah seorang pendusta hadith dan suka mencuri hadith. Ibnul Jauzi dalam al-Maudu’at 2/104, Ibnu al-Iraqi dalam Tanzihusy Syari’ah 2/146, Asy-Syaukani dalam al-Fawaidul Majmu’ah hal 85 dan ramai ulama menghukum hadith ini sebagai Palsu.
 
Ini adalah sebahagian daripada hadith-hadith yang masyhur kita dengari mengenai kelebihan-kelebihan bulan Ramadhan. Akan tetapi ramai dikalangan kita yang suka mengambil sikap tidak kritis terhadap periwayatan hadith. Oleh itu mari kita lihat hadith-hadith yang sahih mengenai kelebihan dan keistimewaan bulan ramadhan yang boleh kita amalkan dalam melengkapkan diri kita dan beribadah dengan cara yang sahih dan dituntut oleh Islam.
 
 
Hadith Pertama
عن أبي هريرة قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : ( من صام رمضان إيمانا واحتسابا ، غُفر له ما تقدم من ذنبه ) رواه الشيخان 
Maksudnya : Daripada Abu Hurairah r.a telah bersabda Rasulullah s.a.w : Sesiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan pengharapan akan pahala Allah maka akan diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu. (Riwayat Bukhari dan Muslim).
 
Hadith Kedua
عن أبي أيوب الأنصاري رضي الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : ( من صام رمضان ثم أتبعه ستاً من شوال ، كان كصيام الدهر ) رواه مسلم
Maksudnya : Daripada Abu Ayyub al-Ansori r.a bahawa Rasulullah s.a.w telah bersabda:
Siapa yang berpuasa dalam bulan Ramadhan kemudian diikuti dengan 6 hari pada bulan Syawwal seumpama dia telah berpuasa selama setahun. (Riwayat Muslim).
Hadith Ketiga
عن أبي هريرة رضي الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : ( قال الله عزوجل : كل عمل بن آدم له إلا الصيام ؛ فإنه لي وأنا أجزي به ، والصيام جنّة ، وإذا كان يوم صوم أحدكم فلا يرفث ولا يصخب ، فإن سابّه أحد أو قاتله فليقل : إني امرؤ صائم ، والذي نفس محمد بيده لخلوف فم الصائم أطيب عند الله من ريح المسك ، للصائم فرحتان يفرحهما : إذا أفطر فرح ، وإذا لقي ربه فرح بصومه ) رواه البخاري و مسلم .
Maksudnya : Daripada Abu Hurairah r.a bahawasanya Rasulullah s.a.w telah bersabda dalam sebuah hadith Qudsi yang bermaksud “ Setiap amalan anak Adam kepunyaannya kecuali puasa, Sesungguhnya puasa tersebut untuk-Ku dan Aku yang memberikan ganjaran tersebut. Puasa itu perisai, apabila seseorang itu berpuasa maka janganlah diantara kamu berkata kotor dan memaki hamun, Jika ada yang memaki atau mengajak untuk bergaduh maka katakanlah sesungguhnya aku berpuasa. Demi nyawa Muhammad di tanganNya, bau mulut orang berpuasa itu lebih harum daripada minyak kasturi. Bagi orang yang berpuasa akan mendapat dua kegembiraan. Kegembiraan ketika berbuka dan kegembiraan ketika bertemu dengan Tuhannya dengan puasa yang dikerjakannya. (Riwayat Bukhari dan Muslim).
 Hadith Keempat
عن عبد الله بن عمرو رضي الله عنه ،  أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : ( الصيام والقرآن يشفعان للعبد يوم القيامة ، يقول الصيام : أي رب ، منعته الطعام والشهوات بالنهار فشفعني فيه ، ويقول القرآن : منعته النوم بالليل فشفعني فيه ،  فيشفعان ) رواه أحمد .
Maksudnya : Daripada Abdullah bin Amr r.a bahawasanya Rasulullah s.a.w telah bersabda yang bermaksud, Puasa dan al-Quran adalah pemberi syafaat kepada seorang hamba pada hari kiamat. Lalu puasa berkata “ Wahai Tuhan, aku telah mengahalangnya daripada makan dan syahwat pada siang hari, maka terimalah syafaatku ini untuknya”. Kemudian al-Quran telah berkata “ Wahai Tuhan, aku telah menghalangnya daripada tidur pada waktu malam, maka terimalah syafaatku untuknya. Kedua-duanya memberikan syafaatnya. (Riwayat Ahmad)
Mudah-mudahan Ramadhan kali ini akan membawa keberkatan yang melimpah dalam hidup kita dengan mengamalkan segala ajaran yang dibawa oleh junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w dan meninggalkan segala larangannya. Akhir sekali akan menjadikan kita di kalangan hambaNya yang bertaqwa.

No comments:

Post a Comment