banner

banner

Thursday, February 7, 2013

Cara Duduk Rasulullah s.a.w


حدثنا موسى قال حدثنا عبد الله بن حسان العنبري قال حدثتني جدتاي صفية بنت عليبة ودحيبة بنت عليبة وكانتا ربيبتي قيلة أنهما أخبرتهما قيلة قالت : رأيت النبي صلى الله عليه و سلم قاعدا القرفصاء فلما رأيت النبي صلى الله عليه و سلم المتخشع في الجلسة أرعدت من الفرق
أخرجه البخاري في الأدب المفرد, التِّرمِذي في الشمائل)
Qabilah (r.anha) meriwayatkan mengenai cara duduk Rasulullah saw seperti berikut :

“ Aku melihat  Rasulullah (saw) duduk memaut lutut didaam masjid ( dengan keadaan tawaduk ) sehingga kementar tubuhku lentaran kehebatan baginda.”
( Hadith Riwayat Tirmizi )

Penjelasan:

Ulama-ulama berselisih pendapat mengenai cara duduk. Keadaan begini di ketahui ramai  di mana punggong akan berada di lantai sedangkan lutut diangkat serta di dakap ke dada. Kehebatan yang dilihat itu adalah suatu keadaan bimbang dan risau yang dialami oelh rasulullah saw. Kebimbangan ini bukan lah daripada jenis yang yang biasa.jadi baginda menyimpulkan bahawa sesuatu azab hampir-hampir akan melanda umatnya yang menimbulkan rasa bimbang yang amat sangat kepada baginda. Di dalam hadith ini juga menyatakan bahawa seorang sahabat telah ternampakwanita tua ini tadidalam keadaan terpegun lalu memberitahu kepada Rasulullah saw. Qailah r.a . ( perempuan tua tadi berkata ) saya berada betul-betul dibelakang Rasulullah saw.tanpa menoleh ke arahku baginda bersabda bersahaja:m” Wahai wanita, sungguh kasihan! Bertenanglah! “ sebaik sahaja ucapan ini terkeluar daripada mulut Rasulullah saw maka segala ketakutan dan gementar hilang daripadaku”.No comments:

Post a Comment